Αποφασεις του γραφειου

ΣυμβΑΠ 627/2020


Αναιρείται βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Βορείου Αιγαίου που αφορούσε την πράξη της απιστίας στην υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου. Η αναίρεση ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατόπιν σχετικής αίτησής μας. Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτούς 5 λόγους αναίρεσης που αφορούσαν έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, καθώς α) το σκεπτικό και το διατακτικό του βουλεύματος επαναλάμβαναν το κατηγορητήριο, β) δεν προσδιοριζόταν με σαφήνεια το ύψος της ζημίας της τράπεζας, γ) το Συμβούλιο δεν απάντησε εμπεριστατωμένα στους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου ότι η ψήφος του οφειλόταν στις θετικές εισηγήσεις έμπειρων στελεχών, δ) δεν αιτιολόγησε τον άμεσο δόλο του κατηγορουμένου που απαιτείται για το αδίκημα της απιστίας και ε) δεν έλαβε υπόψιν τον ισχυρισμό του ότι είχε μεταφέρει και ίδια κεφάλαια στην τράπεζα.

ΑΠ 2039/2019


Αναιρείται απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης ως προς τις διατάξεις περί ποινής.


 

ΑΠ 1411/2019


Αναιρείται απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πειραιά, αφού ασκήθηκε αναίρεση κατόπιν αίτησής μας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου λόγω ακυρότητας της επίδοσης της κλήσης της πολιτικής αγωγής. Ο πολιτικώς ενάγων που είχε παραστεί νομότυπα πρωτοδίκως κλήθηκε σε διαφορετική διεύθυνση από αυτές που είχε δηλώσει στην προδικασία και στις οποίες εκαλείτο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό.

ΑΠ 1232/2019


Αναιρείται απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία η εντολέας μας καταδικάστηκε για απάτη περί την πρόσληψη, και δη προσκόμιση πλαστού απολυτηρίου Λυκείου, προκειμένου να διοριστεί σε κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου-δακτυλογράφου στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, ενώ εν συνεχεία υπέβαλε υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν επήλθε μεταβολή των στοιχείων της για να επιτύχει το διορισμό της σε ανώτερη βαθμολογική και μισθολογική κλίμακα και εν τέλει το διορισμό της σε θέση τακτικού προσωπικού της Βουλής.


Αντιφατική αιτιολογία της απόφασης. Αφ’ ενός το Εφετείο δέχθηκε ότι δεν ήταν αναγκαία κατά το νόμο η ύπαρξη και προσκομιδή απολυτηρίου Λυκείου για την πρόσληψή της στη Βουλή ως μετακλητής υπαλλήλου δακτυλογράφου και ότι το απολυτήριο του Λυκείου ήταν αναγκαίο ως τυπικό προσόν μόνο για το διορισμό της σε κενή οργανική θέση τακτικού προσωπικού της Βουλής και αφ’ ετέρου ότι προσελήφθη ως μετακλητή υπάλληλος δακτυλογράφος επειδή προσκόμισε το πλαστό απολυτήριο.

Ασάφεια σχετικά με το αν η χρήση του πλαστού επηρέασε μόνο τη βαθμολογική και μισθολογική της ανέλιξη και όχι την πρόσληψή της, οπότε και η ζημία του Δημοσίου ανέρχεται στη διαφορά των αποδοχών που αυτή έλαβε επιπλέον ως έχουσα απολυτήριο Λυκείου με τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξή της, η οποία δεν προσδιορίζεται στην απόφαση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος αυτής υπερβαίνει τις 120.000 και τις 150.000 €.


Κατά τη νέα συζήτηση ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών η πράξη υπέπεσε σε παραγραφή.


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ.

 
Δείτε την απόφαση εδώ.

ΑΠ 574/2019 (πολιτική)


Το Δικαστήριο απέρριψε αναίρεση κατά απόφασης του Εφετείου Αθηνών, η οποία είχε επιδικάσει στους εντολείς μας αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης κατόπιν προσβολής προσωπικότητας από εβδομαδιαία εφημερίδα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Κρίθηκε ότι η ευθύνη των υπαιτίων δεν αναιρείται λόγω της συνταγματικής αρχής της ελευθεροτυπίας. Έννοια συναλλακτικών υποχρεώσεων των προσώπων του τύπου και δη των δημοσιογράφων η παραβίαση των οποίων αποκλείει, επί δυσφημιστικού δημοσιεύματος, την δυνατότητα προβολής δικαιολογημένου συμφέροντος ως λόγου άρσης του αδίκου της δεδομένης πράξης.


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ.

 
Δείτε την απόφαση εδώ.

ΑΠ 1297/2018


Στην εν λόγω υπόθεση, όπου παραστήκαμε ως πολιτική αγωγή, το Δικαστήριο απέρριψε όλους τους λόγους αναίρεσης των κατηγορουμένων κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας (ακυρότητα, παραβίαση δεδικασμένου, έλλειψη ειδικής αιτιολογίας) και επικύρωσε την καταδίκη τους για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς μητέρα και συγγενείς είχαν προσπαθήσει με ψευδείς και συκοφαντικές καταθέσεις να πετύχουν τη δίωξη του πατέρα για ασέλγεια κατά του ανηλίκου τέκνου του και να εμποδίσουν την επικοινωνία του με αυτό.

ΑΠ 406/2018


Αναίρεσε λόγω έλλειψης αιτιολογίας των εννοιών της «συγκρότησης» της εγκληματικής οργάνωσης, του «μέλους» αυτής και της «δομημένης ομάδας» και λόγω εσφαλμένης εφαρμογής της διάταξης του άρ. 187§1 ΠΚ, διότι, αναφορικά με τον αναιρεσείοντα-κατηγορούμενο, υπαστυνόμο στην δίωξη ναρκωτικών, δεν παρατίθενται συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά σχετικά με την δράση του στην οργάνωση (με αντίθετη εισαγγελική πρόταση)Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2014, σελ. 508.

 
Δείτε την απόφαση εδώ.

ΑΠ 1259/2015


Αναιρείται καταδίκη για βαριά σωματική βλάβη λόγω έλλειψης αιτιολογίας και εσφαλμένης ερμηνείας ουσιαστικής ποινικής διάταξης, αφού το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών δεν εξειδίκευσε το είδος της αμέλειας (ενσυνείδητη, ασυνείδητη).


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ.

ΣυμβΑΠ 888/2013


Αναιρείται εν μέρει απαλλακτικό βούλευμα προς την επικύρωση έκθεσης κατάσχεσης που είχε λάβει χώρα κατά την προανάκριση, αφού με τον τρόπο αυτό διατάχθηκε η δήμευση του γνήσιου διαβατηρίου της γερμανίδας υπηκόου που ήδη απηλλάγη με το εν λόγω βούλευμα, χωρίς να διαλαμβάνεται ότι από την απόδοσή του θα προέκυπτε κίνδυνος για την δημόσια τάξη.
Κατά του βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατόπιν σχετικής αίτησής μας.


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2014, σελ. 590.

 
Δείτε την απόφαση εδώ.ΣυμβΑΠ 660/2013


Δέχεται προσφυγή κατά αποφάσεως της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, με την οποία απερρίφθη αίτημα του προσφεύγοντος για την ακύρωση απόφασης της Αρχής περί ένταξής του στον κατάλογο των προσώπων που σχετίζονται με την τρομοκρατία (με αντίθετη εισαγγελική πρόταση).Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2014, σελ. 508.

 
Δείτε την απόφαση εδώ.

ΑΠ 222/2010


Αναιρείται απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης λόγω εισαγωγής μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών λόγω έλλειψης αιτιολογίας ως προς την απόρριψη του αυτοτελούς ισχυρισμού του κατηγορουμένου περί συνδρομής στο πρόσωπό του της ελαφρυντικής περίστασης του προτέρου εντίμου βίου.Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2011, σελ. 103.

 
Δείτε την απόφαση εδώ.

ΜΟΔ Θεσ 352/2019 (μετατροπή ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε κακουργηματική έκθεση)


Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης μετέτρεψε κατηγορία ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε κακουργηματική έκθεση, αθώωσε τους κατηγορουμένους για την πράξη της ληστείας σε δύο άλλες περιπτώσεις, μετατρέποντας αυτές προηγουμένως σε φθορές ξένης ιδιοκτησίας. Η υπόθεση αφορούσε τραγικό περιστατικό θανάτωσης οπαδού κατόπιν καταδίωξής του από άλλους οπαδούς και πρόσκρουσής του σε διερχόμενο αυτοκίνητο.

ΜΟΕ Αθ 55/2019 (ορισμός εκρηκτικών υλών)


Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ανέτρεψε με 7-0 την εκκαλουμένη ομόφωνη καταδικαστική του ΜΟΔ Αθ που είχε κρίνει εσφαλμένα ότι κενές φιάλες μπύρα σε συνδυασμό με μπιτόνι γεμάτο βενζίνη που βρισκόταν σε άλλο σημείο του σπιτιού συνιστούσαν εκρηκτικές ύλες.


 

ΤρΠλΠειρ 3787/2019 (ακύρωση κλητηρίου θεσπίσματος)


Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιώς ακύρωσε κλητήριο θέσπισμα λόγω αοριστίας, καθώς σε αυτό επαναλαμβανόταν το σύνολο των προτάσεων που είχε καταθέσει ο κατηγορούμενος σε αστική υπόθεση, χωρίς να εξειδικεύεται σε τι συνίστατο η ψευδορκία και η δυσφήμηση.

ΤρΕφΠλΑθ 6468/2019 (καταβολή χρεών προς το Δημόσιο)


Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών αθώωσε εντολέα μας μας αποδεχόμενο το ανέγκλητο της πράξης της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο - εφαρμογή ευμενέστερης διάταξης άρθρου 469 ΠΚ - δεν συνυπολογίζονται χρέη με προσαυξήσεις από τα τυποποιούμενα στο άρθρο 66 ΚΦΔ αδικήματα.


 

ΜΠλΘ 7369/2019 (αθλητική βία)


Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέστειλε την παρεπόμενη ποινή της υποχρέωσης εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα για δύο ώρες πριν την έναρξη έως δύο ώρες μετά τη λήξη των ποδοσφαιρικών αγώνων που είχε επιβληθεί στους κατηγορούμενους οπαδούς, αφού θεώρησε ότι η διάταξη του 497 ΚΠΔ ως νεότερη καταργεί τη σχετική απαγόρευση αναστολής της παρεπόμενης ποινής του άρθρου 41 ΣΤ΄ παρ. 8 του Ν. 2725/1999.


 

ΠεντΕφΑθ 1898/2018 (αντιτρομοκρατική νομοθεσία)


Αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 12 ετών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για τις τρομοκρατικές πράξεις της κατοχής, μεταφοράς και απόκρυψης όπλων και πυρομαχικών. Κρίθηκε ότι χωρίς την επ’ ακροατηρίου εξέταση του μοναδικού μάρτυρα δεν μπορούν να υιοθετηθούν άνευ ετέρου τινός οι ένορκες καταθέσεις του. Η λεγόμενη ταύτιση (matching) του ανακριτικού ευρήματος με το δείγμα του γενετικού υλικού του κατηγορουμένου μέσω της σύγκρισης ενός δειγματοληπτικού αριθμού δεν δίνει εξατομίκευση, δεδομένου ότι η ταύτιση μπορεί να είναι συμπτωματική. Δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του πραγματογνώμονα να εκφράσει άποψη για το αν ο κατηγορούμενος είναι η πηγή του γενετικού υλικού στο ανακριτικό δείγμα. Το τελικό αποτέλεσμα του DNA αποτελεί μία εκτίμηση μόνο. Απαιτούνται περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα είναι προσωποπαγή.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινική Δικαιοσύνη 2019, σελ. 361.

ΠεντΕφΒορ Αιγ 22/2017 (εξαίρεση μάρτυρα-προανακριτικού υπαλλήλου)Έγινε δεκτή ένστασή μας κατ’ άρθρο 211 ΚΠΔ και εξαιρέθηκε από τον κατάλογο των κληθέντων μαρτύρων, ενώ δεν λήφθηκε υπόψιν η ήδη δοθείσα ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ένορκη κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού, ο οποίος έλαβε γνώση του περιεχομένου των τηλεφωνικών συνομιλιών, των οποίων είχε αρθεί το απόρρητο.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2018, σελ. 540.

ΠεντΕφΑθ 792/2015 (ne bis in idem)


Κηρύχθηκε απαράδεκτη λόγω δεδικασμένου η ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά του κατηγορουμένου για διαμετακόμιση και κατοχή ναρκωτικής ουσίας από τη Χιλή στην Ελλάδα, εφόσον αυτός καταδικάστηκε για την ίδια πράξη, έστω και υπό διάφορο νομικό χαρακτηρισμό, από δικαστήριο άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλίας).Η αρχή “ne bis in idem”, σύμφωνα με την οποία κανένας δεν μπορεί να διωχθεί ή να καταδικασθεί ποινικά από τα δικαστήρια του ίδιου κράτους για παράβαση για την οποία ήδη αθωώθηκε ή καταδικάσθηκε με αμετάκλητη απόφαση, κατά τον νόμο και την ποινική δικονομία του κράτους αυτού, συνιστά θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη, ύστερα από την διακήρυξη του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως νομοθετικού κειμένου ισόκυρου με τις Συνθήκες.


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2016, σελ. 381.

ΤρΠλΘ 6688/2015 (παραβίαση περιορισμών διαμονής)


Αθωώνεται η κατηγορουμένη για παραβίαση των περιορισμών διαμονής (άρθρο 182 παλαιού ΠΚ), αφού μία διανυκτέρευση σε πόλη διαφορετική από εκείνη στην οποία είχε δηλώσει την διαμονή της δεν αρκεί για την στοιχειοθέτηση του εν λόγω εγκλήματος.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2016, σελ. 550.

ΜΠλΘ 3802/2014 (μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο αποφυλακισθέντος)


Αθωώνεται, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, ελλείψει δόλου, ο κατηγορούμενος, ο οποίος εξέτιε ποινή πολυετούς καθείρξεως, μη δυνάμενος να εργαστεί, μετά δε την αποφυλάκισή του δεν είχε καμία απολύτως δυνατότητα καταβολής των επίδικων χρεών.
Τα ποσά που αντιστοιχούν σε χρηματικές ποινές και δικαστικά έξοδα εισπράττονται μετά την ολοσχερή απότιση της ποινής, ήτοι μετά την πάροδο του χρόνου δοκιμασίας, καθόσον ο υφ’ όρον απολυθείς θεωρείται ότι εκτίει ποινή καθ’ όλη την περίοδο του χρόνου της δοκιμασίας ή μετά την λήξη της στερητικής της ελευθερίας ποινής, κατά τους ορισμούς του Ποινικού Κώδικα· εφόσον, κατά τον χρόνο της δοκιμασίας, ο υφ’ όρον απολυθείς εκτίει ποινή και εξακολουθεί να είναι κατάδικος, δεν επιτρέπεται επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος του βάσει ένδικης ταμειακής βεβαίωσης.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2016, σελ. 232.

ΜΟΔ Αθ 527/2015 (κλήτευση μάρτυρα αγνώστου διαμονής)


Αναβάλλεται η εκδίκαση της υπόθεσης και διατάσσεται η εκ νέου κλήτευση ουσιώδους γι’ αυτήν μάρτυρα (άρ. 421, 155 επ. ΚΠΔ), ο οποίος, καίτοι δεν ανευρέθη στις δηλωθείσες από τον ίδιο κατά την προδικασία διευθύνσεις, δεν κλητεύθηκε ως μάρτυρας αγνώστου διαμονής νομοτύπως κατά την διάταξη του άρ. 156 ΚΠΔ, αλλά αντ’ αυτού συντάχθηκαν από τους ανακριτικούς υπαλλήλους απλές βεβαιώσεις περί του ότι ο μάρτυρας δεν εντοπίσθηκε στις ως άνω διευθύνσεις.

Στη μετ’ αναβολή συζήτηση ο κατηγορούμενος αθωώθηκε ομόφωνα της κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2016, σελ. 745.

ΜΟΔ Κατερίνης 45/2009 (έκρηξη)


Κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος ο "φοιτητής με τα πράσινα παπούτσια" που κατηγορήθηκε για τις πράξεις της κατοχής εκρηκτικών υλών, κατασκευής εκρηκτικών βομβών, έκρηξης με χρήση εκρηκτικών υλών, απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξης κοινής ειρήνης, δεδομένου ότι υπήρξαν αντιφατικές καταθέσεις των μαρτύρων αστυνομικών αναφορικά με την ανάμειξή του σε επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης.


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινική Δικαιοσύνη 2012, σελ. 107.

ΣυμβΕφΘεσ 208/2018


Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αρνήθηκε την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η Εισαγγελία Αμβούργου Γερμανίας, προκειμένου να συλληφθεί και παραδοθεί ημεδαπός στις γερμανικές αρχές προκειμένου να εκτίσει την ποινή φυλάκισης 6 ετών που του είχε επιβληθεί για εμπορία μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και ταυτόχρονα διέταξε την εκτέλεση της ποινής του στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς και σωφρονιστικούς νόμους.ΣυμβΕφΒορΑιγ 5/2015


Το Συμβούλιο Εφετών Βορείου Αιγαίου εξέτασε τη νομιμότητα ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Βελγίου κατά ημεδαπού που είχε καταδικαστεί στις Βρυξέλλες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και εισαγωγή 282 κιλών κοκαΐνης σε φυλάκιση 5 ετών. Ο Προεδρεύων μειοψήφησε, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθότι η βελγική απόφαση δεν είχε καταστεί τελεσίδικη και συνεπώς δεν συντρέχει νόμιμη περίπτωση να εκτελεστεί το ένδικο ένταλμα και να παραδοθεί ο εκζητούμενος στις Βελγικές Αρχές, δεδομένου ότι η σύλληψή του είναι αυθαίρετη και προσβάλλει ευθέως τον πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας του, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου, το οποίο ισχύει μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, τα οποία προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.

Το Συμβούλιο αρνήθηκε την εκτέλεση του ενδίκου εντάλματος και την παράδοση του εκζητουμένου στις βελγικές αρχές και ταυτόχρονα διέταξε την εκτέλεση της ποινής του στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς και σωφρονιστικούς νόμους.

ΣυμβΕφΛαμ 2/2016

Το Συμβούλιο αρνήθηκε την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος του Βελγίου κατ' εφαρμογή της αρχής ne bis in idem, δεδομένου ότι ο εκζητούμενος είχε ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης στις ελληνικές φυλακές σε εκτέλεση της ίδιας απόφασης.

ΣυμβΕφΠειρ 6/2013


Το Συμβούλιο Εφετών Πειραιώς ανέβαλε την παράδοση του εκζητουμένου ημεδαπού υπηκόου στις αρμόδιες αλλοδαπές Δικαστικές Αρχές μέχρι πέρατος στην Ελλάδα της σε βάρος του ποινικής διαδικασίας και αντικατέστησε την προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους.

ΣυμβΕφΒορΑιγ 1/2013


Το Συμβούλιο Εφετών Βορείου Αιγαίου ανέβαλε την παράδοση του εκζητουμένου ημεδαπού υπηκόου στις αρμόδιες αλλοδαπές Δικαστικές Αρχές μέχρι πέρατος στην Ελλάδα της σε βάρος του ποινικής διαδικασίας και αντικατέστησε την προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους.


Δικαιώματα κρατουμένων-συνθήκες κράτησης:


Οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές αποτελούν μόνιμη αιτία πολλαπλών καταδικών της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ενδεικτικά στην υπόθεση Κ. κατά Ελλάδας (απόφαση της 20.10.2015 - φιλικός διακανονισμός) το Δικαστήριο αντιμετώπισε ζητήματα συνθηκών κράτησης σε φυλακή και σε αστυνομικό τμήμα.
Δυστυχώς η μέχρι σήμερα στάση της Ελλάδας επί του ζητήματος μας κάνει επιφυλακτικούς απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία που προβλέπει την εισαγωγή εθνικού ένδικου βοηθήματος για αποζημίωση των κρατουμένων, αφού φοβούμαστε ότι για άλλη μια φορά γίνεται προσπάθεια μείωσης των καταδικών της χώρας στο ΕΔΔΑ, αντί να επιχειρείται η προαγματική βελτίωση των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές.

Εφαρμογή ενταλμάτων σύλληψης και υπέρβαση χρόνου προσωρινής κράτησης:


Στην υπόθεση Φ. κατά Ελλάδας (απόφαση της 27.01.2015 - φιλικός διακανονισμός) το Δικαστήριο αντιμετώπισε περιπτώσεις έκτισης διαδοχικών χρόνων προσωρινής κράτησης καθ' υπέρβαση του 18μηνου.
Αντίστοιχη έκβαση υπήρξε και στην υπόθεση Σ. κατά Ελλάδας που είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα σε περίπτωση υπόδικου για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση που κρατήθηκε προσωρινά πάνω από τα ανώτατα όρια που προβλέπονται στο Σύνταγμα. Η Ελλάδα έχει ήδη προτείνει φιλικό διακανονισμό.

Υπερβολική διάρκεια ποινικής δίκης:


Οι προσφυγές μας για υπέρβαση του εύλογου χρόνου ποινικής δίκης έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε καταδίκες της Ελλάδας με πιο πρόσφατες τις Π. κατά Ελλάδας (απόφαση της 21 Νοεμβρίου 2019 - μοναδική μετά την εφαρμογή του Ν. 4239/2014), Χ. και λοιποί κατά Ελλάδας (αρ. προσφ. 69204/17 - φιλικός διακανονισμός), Ε. και λοιποί κατά Ελλάδας (αρ. προσφ. 38738/17 - φιλικός διακανονισμός).