Αποφασεις του γραφειου

ΑΠ 1275/2024 (μη εκτέλεση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης στη Γαλλία)


Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την έφεση της Εισαγγελέως Εφετών κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχε αποφανθεί να μην εκτελεστεί το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και να μην εκδοθεί ο Γεωργιανός εντολέας μας στη Γαλλία προς έκτιση ποινής κάθειρξης 10 ετών. Με την απόφασή του ο Άρειος Πάγος διαπίστωσε ότι οι πράξεις που αφορούσε το ΕΕΣ είχαν τελεστεί εν μέρει στην Ελλάδα και ότι είχε ήδη επιληφθεί αυτών η Ελληνική Δικαιοσύνη. Κατά συνέπεια συνέτρεχαν οι δυνητικοί λόγοι μη εκτέλεσης του άρθρου 12§1 περ. α΄, η΄ του Ν. 3251/2004.

ΑΠ 961/2024 (αναιρεί λόγω υπέρβασης εξουσίας – ρητή ανάκληση έγκλησης και τεκμαιρόμενη από τη σιωπή αποδοχή της από τον κατηγορούμενο)


Στα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα αρκεί η ρητή ανάκληση της έγκλησης, ακόμα και χωρίς τη ρητή αποδοχή της από τον κατηγορούμενο, αφού αυτή από τη σιωπή του θεωρείται τεκμαιρόμενη. Ακόμα και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος σε επόμενο στάδιο δήλωσε ότι «Θέλω να συνεχίσει η δίκη» δεν επιδρά στο κύρος της προηγούμενης σιωπηρής αποδοχής του.
Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου και συνακόλουθα έπαυσε την ποινική δίωξη κατά του εντολέως μας, καθότι αναγνώρισε υπέρβαση εξουσίας στην απόφαση του δικαστηρίου που είχε παραλείψει να παύσει οριστικά την ποινική δίωξη παρά την ανάκληση της έγκλησης.

ΑΠ 1109/2023 (ακυρότητα κλητηρίου θεσπίσματος λόγω μη μετάφρασής του-απορρίπτει αναίρεση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου)


Ο Άρειος Πάγος απέρριψε ως προς την εντολέα μας, Αυστραλέζα υπήκοο, την αίτηση αναίρεσης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου, το οποίο είχε κηρύξει την ακυρότητα κλητηρίου θεσπίσματος. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η κατηγορουμένη παρεμποδίστηκε στην αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος υπεράσπισής της, καθώς δεν έλαβε ποτέ γνώση των εις βάρος της κατηγοριών σε γλώσσα που κατανοούσε (αγγλική), παρά το ότι μάλιστα είχε υπογράψει και την αρχική εξουσιοδότηση προς τον συνήγορό της στην αγγλική. Παράλληλα ούτε και η κλήση σε νέα δικάσιμο λόγω κήρυξης αναρμοδιότητας του δικαστηρίου επιδόθηκε μεταφρασμένη, αλλά ούτε και η εκπροσώπηση της κατηγορουμένης από συνήγορο αναπληρώνει αυτήν την έλλειψη. Παύει οριστικά την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής.

ΣυμβΑΠ 484/2021 (απόρριψη αιτήματος έκδοσης από το Κοσσυφοπέδιο)


Απορρίπτεται αίτημα των αρχών του Κοσσυφοπεδίου για έκδοση Κοσοβάρου υπηκόου, προκειμένου αυτός να δικαστεί εκεί για τα αδικήματα της ένοπλης ληστείας κατά συρροή με το σκεπτικό ότι το Κοσσυφόπέδιο δεν αποτελεί κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο από την Ελλάδα.

Με την απόφαση αυτή ο Άρειος Πάγος ανέτρεψε την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Ναυπλίου, με την οποία είχε κριθεί ότι η Ελλάδα έχει δήθεν προβεί σε de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου μέσω της συμμετοχής της σε επιτροπές της EULEX και της KFOR που εδρεύουν στην Πρίστινα και προώθησης της επικοινωνίας του συγκεκριμένου κράτους με διεθνείς οργανισμούς, άποψη που υιοθετήθηκε και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το Τμήμα ήλθε με την ως άνω ομόφωνη απόφασή του να διατυπώσει ρητά το ότι οι συγκεκριμένες επιλογές ανήκουν στην εκτελεστική εξουσία, οπότε μία τέτοια ερμηνεία θα προσέκρουε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

ΣυμβΑΠ 319/2021 (απόρριψη Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας)


Πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση, καθώς ήταν η πρώτη νομολογιακή προσέγγιση του Αρείου Πάγου των ζητημάτων που ανακύπτουν σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας.
Ο ΑΠ αναίρεσε απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκαν αντιρρήσεις μας κατά αιτήματος Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας από την Πολωνία. Το αίτημα αφορούσε απολογία κατηγορουμένου για υπόθεση επικίνδυνης σωματικής βλάβης προ 23 ετών, η οποία μετετράπη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας ένα μήνα πριν τη συμπλήρωση της 20ετούς παραγραφής. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι οι πολωνικές αρχές έπρεπε να αποστείλουν το σύνολο της δικογραφίας μεταφρασμένο στα ελληνικά.
Να σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε προτείνει να γίνουν δεκτοί 6 από τους 8 αναιρετικούς λόγους, οι οποίοι αφορούσαν σειρά παραβιάσεων άρθρων της ΕΣΔΑ.
Κατόπιν παραπομπής της υπόθεσης στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, αυτό απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας.



Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2021, σελ. 737 με σχολιασμό Δομήνικου Αρβανίτη.

Δείτε την απόφαση εδώ.
Δείτε το σχολιασμό εδώ.

 

ΑΠ 1300/2020


Αναιρείται απόφαση του ΜΟΕ Αθηνών, με την οποία ο εντολέας μας καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το σκεπτικό της απόφασης δεν αναφερόταν καθόλου στα αποδεικτικά μέσα από τα οποία οδηγήθηκε στην καταδικαστική κρίση, ούτε γενικά, ούτε κατά το είδος τους, δηλαδή έλειπε παντελώς η αναφορά των αποδεικτικών μέσων (μάρτυρες, έγγραφα, απολογίες κλπ.).



Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2021, σελ. 737.

Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΣυμβΑΠ 627/2020


Αναιρείται βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Βορείου Αιγαίου που αφορούσε την πράξη της απιστίας στην υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου. Η αναίρεση ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατόπιν σχετικής αίτησής μας. Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτούς 5 λόγους αναίρεσης που αφορούσαν έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, καθώς α) το σκεπτικό και το διατακτικό του βουλεύματος επαναλάμβαναν το κατηγορητήριο, β) δεν προσδιοριζόταν με σαφήνεια το ύψος της ζημίας της τράπεζας, γ) το Συμβούλιο δεν απάντησε εμπεριστατωμένα στους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου ότι η ψήφος του οφειλόταν στις θετικές εισηγήσεις έμπειρων στελεχών, δ) δεν αιτιολόγησε τον άμεσο δόλο του κατηγορουμένου που απαιτείται για το αδίκημα της απιστίας και ε) δεν έλαβε υπόψιν τον ισχυρισμό του ότι είχε μεταφέρει και ίδια κεφάλαια στην τράπεζα.

ΑΠ 2039/2019


Αναιρείται απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης ως προς τις διατάξεις περί ποινής.


 

ΑΠ 1411/2019


Αναιρείται απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πειραιά, αφού ασκήθηκε αναίρεση κατόπιν αίτησής μας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου λόγω ακυρότητας της επίδοσης της κλήσης της πολιτικής αγωγής. Ο πολιτικώς ενάγων που είχε παραστεί νομότυπα πρωτοδίκως κλήθηκε σε διαφορετική διεύθυνση από αυτές που είχε δηλώσει στην προδικασία και στις οποίες εκαλείτο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό.

ΑΠ 1232/2019


Αναιρείται απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, με την οποία η εντολέας μας καταδικάστηκε για απάτη περί την πρόσληψη, και δη προσκόμιση πλαστού απολυτηρίου Λυκείου, προκειμένου να διοριστεί σε κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου-δακτυλογράφου στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, ενώ εν συνεχεία υπέβαλε υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν επήλθε μεταβολή των στοιχείων της για να επιτύχει το διορισμό της σε ανώτερη βαθμολογική και μισθολογική κλίμακα και εν τέλει το διορισμό της σε θέση τακτικού προσωπικού της Βουλής.


Αντιφατική αιτιολογία της απόφασης. Αφ’ ενός το Εφετείο δέχθηκε ότι δεν ήταν αναγκαία κατά το νόμο η ύπαρξη και προσκομιδή απολυτηρίου Λυκείου για την πρόσληψή της στη Βουλή ως μετακλητής υπαλλήλου δακτυλογράφου και ότι το απολυτήριο του Λυκείου ήταν αναγκαίο ως τυπικό προσόν μόνο για το διορισμό της σε κενή οργανική θέση τακτικού προσωπικού της Βουλής και αφ’ ετέρου ότι προσελήφθη ως μετακλητή υπάλληλος δακτυλογράφος επειδή προσκόμισε το πλαστό απολυτήριο.

Ασάφεια σχετικά με το αν η χρήση του πλαστού επηρέασε μόνο τη βαθμολογική και μισθολογική της ανέλιξη και όχι την πρόσληψή της, οπότε και η ζημία του Δημοσίου ανέρχεται στη διαφορά των αποδοχών που αυτή έλαβε επιπλέον ως έχουσα απολυτήριο Λυκείου με τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξή της, η οποία δεν προσδιορίζεται στην απόφαση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος αυτής υπερβαίνει τις 120.000 και τις 150.000 €.


Κατά τη νέα συζήτηση ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών η πράξη υπέπεσε σε παραγραφή.


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ.

Δείτε την απόφαση εδώ.

ΑΠ 574/2019 (πολιτική)


Το Δικαστήριο απέρριψε αναίρεση κατά απόφασης του Εφετείου Αθηνών, η οποία είχε επιδικάσει στους εντολείς μας αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης κατόπιν προσβολής προσωπικότητας από εβδομαδιαία εφημερίδα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Κρίθηκε ότι η ευθύνη των υπαιτίων δεν αναιρείται λόγω της συνταγματικής αρχής της ελευθεροτυπίας. Έννοια συναλλακτικών υποχρεώσεων των προσώπων του τύπου και δη των δημοσιογράφων η παραβίαση των οποίων αποκλείει, επί δυσφημιστικού δημοσιεύματος, την δυνατότητα προβολής δικαιολογημένου συμφέροντος ως λόγου άρσης του αδίκου της δεδομένης πράξης.


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ.

 
Δείτε την απόφαση εδώ.

ΑΠ 1297/2018


Στην εν λόγω υπόθεση, όπου παραστήκαμε ως πολιτική αγωγή, το Δικαστήριο απέρριψε όλους τους λόγους αναίρεσης των κατηγορουμένων κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας (ακυρότητα, παραβίαση δεδικασμένου, έλλειψη ειδικής αιτιολογίας) και επικύρωσε την καταδίκη τους για ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμιση, καθώς μητέρα και συγγενείς είχαν προσπαθήσει με ψευδείς και συκοφαντικές καταθέσεις να πετύχουν τη δίωξη του πατέρα για ασέλγεια κατά του ανηλίκου τέκνου του και να εμποδίσουν την επικοινωνία του με αυτό.

ΑΠ 406/2018


Αναίρεσε λόγω έλλειψης αιτιολογίας των εννοιών της «συγκρότησης» της εγκληματικής οργάνωσης, του «μέλους» αυτής και της «δομημένης ομάδας» και λόγω εσφαλμένης εφαρμογής της διάταξης του άρ. 187§1 ΠΚ, διότι, αναφορικά με τον αναιρεσείοντα-κατηγορούμενο, υπαστυνόμο στην δίωξη ναρκωτικών, δεν παρατίθενται συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά σχετικά με την δράση του στην οργάνωση (με αντίθετη εισαγγελική πρόταση).
Κατόπιν παραπομπής της υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου, ο εντολέας μας κηρύχθηκε αθώος.



Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2014, σελ. 508.

 
Δείτε την απόφαση εδώ.

ΑΠ 1259/2015


Αναιρείται καταδίκη για βαριά σωματική βλάβη λόγω έλλειψης αιτιολογίας και εσφαλμένης ερμηνείας ουσιαστικής ποινικής διάταξης, αφού το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών δεν εξειδίκευσε το είδος της αμέλειας (ενσυνείδητη, ασυνείδητη).


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΝΟΜΟΣ.

ΣυμβΑΠ 888/2013


Αναιρείται εν μέρει απαλλακτικό βούλευμα προς την επικύρωση έκθεσης κατάσχεσης που είχε λάβει χώρα κατά την προανάκριση, αφού με τον τρόπο αυτό διατάχθηκε η δήμευση του γνήσιου διαβατηρίου της γερμανίδας υπηκόου που ήδη απηλλάγη με το εν λόγω βούλευμα, χωρίς να διαλαμβάνεται ότι από την απόδοσή του θα προέκυπτε κίνδυνος για την δημόσια τάξη.
Κατά του βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατόπιν σχετικής αίτησής μας.


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2014, σελ. 590.

 
Δείτε την απόφαση εδώ.



ΣυμβΑΠ 660/2013


Δέχεται προσφυγή κατά αποφάσεως της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, με την οποία απερρίφθη αίτημα του προσφεύγοντος για την ακύρωση απόφασης της Αρχής περί ένταξής του στον κατάλογο των προσώπων που σχετίζονται με την τρομοκρατία (με αντίθετη εισαγγελική πρόταση).



Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2014, σελ. 508.

 
Δείτε την απόφαση εδώ.

ΑΠ 222/2010


Αναιρείται απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης λόγω εισαγωγής μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών λόγω έλλειψης αιτιολογίας ως προς την απόρριψη του αυτοτελούς ισχυρισμού του κατηγορουμένου περί συνδρομής στο πρόσωπό του της ελαφρυντικής περίστασης του προτέρου εντίμου βίου.



Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2011, σελ. 103.

 
Δείτε την απόφαση εδώ.

ΔΕφΠειρ Α230/2023 (αποζημίωση σε γονείς μαθητή ειδικού σχολείου λόγω μη έγκαιρης και προσήκουσας μεταφοράς του από τα σχολικά της Περιφέρειας Αθηνών)


Εξαφανίζοντας την απορριπτική πρωτόδικη απόφαση, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς δικαίωσε τους εντολείς μας, γονιούς μαθητή του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά, κρίνοντας ότι ο μαθητής υπέστη ηθική βλάβη λόγω στέρησης των υπηρεσιών μεταφοράς που όφειλε να του παρέχει η Περιφέρεια Αττικής με την έγκαιρη τοποθέτηση σχολικού λεωφορείου. Η απόφαση αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα προς την Πολιτεία για την πλημμελή αντιμετώπιση των μαθητών ΑΜΕΑ.

ΠεντΕφΚακΑθ 1508/2023 (αθώωση κατόπιν πρωτόδικης καταδίκης σε κάθειρξη 6 ετών για απιστία)


Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία ο εντολέας μας είχε καταδικαστεί για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας και τον κήρυξε ομόφωνα αθώο, κρίνοντας ότι η μη αποπληρωμή δανείου εκ μέρους του διαχειριστή Ανώνυμης Εταιρείας δεν εμπίπτει στην αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας.

ΕφΛαμ 19/2021 (αποζημίωση λόγω υπέρβασης εύλογης διάρκειας ποινικής δίκης)


Με την πρώτη αυτή απόφαση από την έναρξη ισχύος του Ν. 4239/2014 το Εφετείο Λαμίας έκανε δεκτή την αίτηση για δίκαιη ικανοποίηση, διατάσσοντας την καταβολή € 3.000 σε κάθε εντολέα μας, καθόσον από την ημερομηνία υποβολής τής εις βάρος τους μηνυτήριας αναφοράς μέχρι και την ημερομηνία άσκησης της ποινικής δίωξης μεσολάβησε χρονικό διάστημα πεντέμισι σχεδόν ετών, ενώ από το τελευταίο χρονικό σημείο μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης παρήλθε χρονικό διάστημα περίπου 7 ετών, μη υφισταμένης καταχρηστικής ή παρελκυστικής συμπεριφοράς τους και περιπτώσεως πολύπλοκου πραγματικού ή νομικού ζητήματος, με συνέπεια να στοιχειοθετείται παραβίαση του δικαιώματός τους σε ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.



Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2021, σελ. 699.

Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΜΠλΜυτ 152/2020 (απαγόρευση χρήσεως μαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων)


Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης κήρυξε αθώο τον εντολέα μας ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων, αφού έκρινε ότι δεν επιτρέπεται για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία (231 ΠΚ) η χρήση απομαγνητοφωνήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχαν καταγραφεί κατόπιν άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών για την διακρίβωση της δράσης εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιουμένης στην εισαγωγή, μεταφορά και διάθεση ναρκωτικών, καθόσον το εν λόγω έγκλημα δεν περιλαμβάνεται σε εκείνα για τα οποία επιτρέπεται η άρση κατ’ άρ. 4 παρ. 1 του Ν. 2225/1994, απαγορεύεται δε επί ποινή απολύτου ακυρότητος η αξιοποίηση του εν λόγω υλικού ως “ίχνους” κατ’ άρ. 5 παρ. 10 του ιδίου νόμου λόγω παραβίασης των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη (άρ. 171 αριθμ. 1 στοιχ. δ΄ ΚΠΔ και 6 ΕΣΔΑ).



Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2021, σελ. 747.

Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΤρΕφΠλΑθ 4981/2019 (αθώωση υπαλλήλου της Βουλής για χρήση ψευδούς βεβαίωσης)


Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών κήρυξε κατόπιν αναίρεσης τον εντολέα μας, υπάλληλο της Βουλής, αθώο για το έγκλημα της χρήσεως ψευδούς βεβαιώσεως κατ’ εξακολούθηση, ο οποίος τόσο κατά την αρχική του πρόσληψη όσο και κατά την επαναπρόσληψή του σε θέση υποβοήθησης του προσωπικού της Βουλής (που υπηρετεί στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων) εν γνώσει υπέβαλε νοθευμένο απολυτήριο Λυκείου (με παραποιημένους βαθμούς) που έφερε ψευδή βεβαίωση ότι πρόκειται για ακριβές αντίγραφο εκ του πρωτοτύπου, καθόσον το περιεχόμενο της τελευταίας (τα βαθμολογικά στοιχεία) ουδεμία έννομη συνέπεια είχε για την κατάταξη, την πρόσληψή του κατά την διαδικασία του άρ. 86 του Κανονισμού της Βουλής και την μισθολογική μεταχείρισή του.



Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2021, σελ. 375.

Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΜΟΔ Θεσ 341/2019 (μετατροπή ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε κακουργηματική έκθεση)


Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης μετέτρεψε κατηγορία ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο σε κακουργηματική έκθεση, αθώωσε τους κατηγορουμένους για την πράξη της ληστείας σε δύο άλλες περιπτώσεις, μετατρέποντας αυτές προηγουμένως σε φθορές ξένης ιδιοκτησίας. Η υπόθεση αφορούσε τραγικό περιστατικό θανάτωσης οπαδού κατόπιν καταδίωξής του από άλλους οπαδούς και πρόσκρουσής του σε διερχόμενο αυτοκίνητο.



Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2021, σελ. 618.

Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΜΟΕ Αθ 55/2019 (ορισμός εκρηκτικών υλών)


Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ανέτρεψε με 7-0 την εκκαλουμένη ομόφωνη καταδικαστική του ΜΟΔ Αθ που είχε κρίνει εσφαλμένα ότι κενές φιάλες μπύρα σε συνδυασμό με μπιτόνι γεμάτο βενζίνη που βρισκόταν σε άλλο σημείο του σπιτιού συνιστούσαν εκρηκτικές ύλες.


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2020, σελ. 609.

Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΤρΠλΠειρ 3787/2019 (ακύρωση κλητηρίου θεσπίσματος)


Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιώς ακύρωσε κλητήριο θέσπισμα λόγω αοριστίας, καθώς σε αυτό επαναλαμβανόταν το σύνολο των προτάσεων που είχε καταθέσει ο κατηγορούμενος σε αστική υπόθεση, χωρίς να εξειδικεύεται σε τι συνίστατο η ψευδορκία και η δυσφήμηση.



Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2020, σελ. 750.

Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΤρΕφΠλΑθ 6468/2019 (καταβολή χρεών προς το Δημόσιο)


Αθώωση για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο. Διαχρονικό δίκαιο: Κατά το άρ. 2 νΠΚ η επιεικέστερη διάταξη εφαρμόζεται αναδρομικώς. – Με το άρ. 469 νΠΚ εξαιρούνται από τον πίνακα χρεών, επί τη βάσει του οποίου κρίνεται η στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο (άρ. 25 του Ν. 1882/1990), ορισμένα χρέη, όπως εκείνα που προέρχονται από τα φορολογικά αδικήματα του άρ. 66 ΚΦΔ μαζί με τις σχετικές προσαυξήσεις, τους τόκους και τις λοιπές επιβαρύνσεις. – Η μη καταβολή των εξαιρουμένων από τον ως άνω πίνακα χρεών προς το Δημόσιο καθίσταται ανέγκλητη. – Κηρύσσεται αθώος ο εντολέας μας για το έγκλημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, αφού λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του άρ. 469 ΠΚ τα χρέη του που περιλαμβάνονται στο άρ. 66 ΚΦΔ δεν υπολογίζονται για τον καθορισμό των χρεών του, το δε ποσό που υπολείπεται δεν αρκεί για την στοιχειοθέτηση του επίμαχου εγκλήματος.



Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2020, σελ. 697.

Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΜΠλΘ 7369/2019 (αθλητική βία)


Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέστειλε την παρεπόμενη ποινή της υποχρέωσης εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα για δύο ώρες πριν την έναρξη έως δύο ώρες μετά τη λήξη των ποδοσφαιρικών αγώνων που είχε επιβληθεί στους κατηγορούμενους οπαδούς, αφού θεώρησε ότι η διάταξη του 497 ΚΠΔ ως νεότερη καταργεί τη σχετική απαγόρευση αναστολής της παρεπόμενης ποινής του άρθρου 41 ΣΤ΄ παρ. 8 του Ν. 2725/1999.


 

ΠεντΕφΑθ 1898/2018 (αντιτρομοκρατική νομοθεσία - "Υπόθεση Ηριάννας Β.Λ.")


Αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 12 ετών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για τις τρομοκρατικές πράξεις της κατοχής, μεταφοράς και απόκρυψης όπλων και πυρομαχικών. Κρίθηκε ότι χωρίς την επ’ ακροατηρίου εξέταση του μοναδικού μάρτυρα δεν μπορούν να υιοθετηθούν άνευ ετέρου τινός οι ένορκες καταθέσεις του. Η λεγόμενη ταύτιση (matching) του ανακριτικού ευρήματος με το δείγμα του γενετικού υλικού του κατηγορουμένου μέσω της σύγκρισης ενός δειγματοληπτικού αριθμού δεν δίνει εξατομίκευση, δεδομένου ότι η ταύτιση μπορεί να είναι συμπτωματική. Δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του πραγματογνώμονα να εκφράσει άποψη για το αν ο κατηγορούμενος είναι η πηγή του γενετικού υλικού στο ανακριτικό δείγμα. Το τελικό αποτέλεσμα του DNA αποτελεί μία εκτίμηση μόνο. Απαιτούνται περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα είναι προσωποπαγή.
 

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινική Δικαιοσύνη 2019, σελ. 361.
Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΠεντΕφΒορ Αιγ 22/2017 (εξαίρεση μάρτυρα-προανακριτικού υπαλλήλου)



Έγινε δεκτή ένστασή μας κατ’ άρθρο 211 ΚΠΔ και εξαιρέθηκε από τον κατάλογο των κληθέντων μαρτύρων, ενώ δεν λήφθηκε υπόψιν η ήδη δοθείσα ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ένορκη κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού, ο οποίος έλαβε γνώση του περιεχομένου των τηλεφωνικών συνομιλιών, των οποίων είχε αρθεί το απόρρητο.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2018, σελ. 540.
Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΠεντΕφΑθ 792/2015 (ne bis in idem)


Κηρύχθηκε απαράδεκτη λόγω δεδικασμένου η ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά του κατηγορουμένου για διαμετακόμιση και κατοχή ναρκωτικής ουσίας από τη Χιλή στην Ελλάδα, εφόσον αυτός καταδικάστηκε για την ίδια πράξη, έστω και υπό διάφορο νομικό χαρακτηρισμό, από δικαστήριο άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλίας).Η αρχή “ne bis in idem”, σύμφωνα με την οποία κανένας δεν μπορεί να διωχθεί ή να καταδικασθεί ποινικά από τα δικαστήρια του ίδιου κράτους για παράβαση για την οποία ήδη αθωώθηκε ή καταδικάσθηκε με αμετάκλητη απόφαση, κατά τον νόμο και την ποινική δικονομία του κράτους αυτού, συνιστά θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη, ύστερα από την διακήρυξη του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως νομοθετικού κειμένου ισόκυρου με τις Συνθήκες.


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2016, σελ. 381.

Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΤρΠλΘ 6688/2015 (παραβίαση περιορισμών διαμονής)


Αθωώνεται η κατηγορουμένη για παραβίαση των περιορισμών διαμονής (άρθρο 182 παλαιού ΠΚ), αφού μία διανυκτέρευση σε πόλη διαφορετική από εκείνη στην οποία είχε δηλώσει την διαμονή της δεν αρκεί για την στοιχειοθέτηση του εν λόγω εγκλήματος.
 

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2016, σελ. 550.
Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΜΠλΘ 3802/2014 (μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο αποφυλακισθέντος)


Αθωώνεται, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, ελλείψει δόλου, ο κατηγορούμενος, ο οποίος εξέτιε ποινή πολυετούς καθείρξεως, μη δυνάμενος να εργαστεί, μετά δε την αποφυλάκισή του δεν είχε καμία απολύτως δυνατότητα καταβολής των επίδικων χρεών.
Τα ποσά που αντιστοιχούν σε χρηματικές ποινές και δικαστικά έξοδα εισπράττονται μετά την ολοσχερή απότιση της ποινής, ήτοι μετά την πάροδο του χρόνου δοκιμασίας, καθόσον ο υφ’ όρον απολυθείς θεωρείται ότι εκτίει ποινή καθ’ όλη την περίοδο του χρόνου της δοκιμασίας ή μετά την λήξη της στερητικής της ελευθερίας ποινής, κατά τους ορισμούς του Ποινικού Κώδικα· εφόσον, κατά τον χρόνο της δοκιμασίας, ο υφ’ όρον απολυθείς εκτίει ποινή και εξακολουθεί να είναι κατάδικος, δεν επιτρέπεται επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος του βάσει ένδικης ταμειακής βεβαίωσης.

 
Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2016, σελ. 232.

Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΜΟΔ Αθ 527/2015 (κλήτευση μάρτυρα αγνώστου διαμονής)


Αναβάλλεται η εκδίκαση της υπόθεσης και διατάσσεται η εκ νέου κλήτευση ουσιώδους γι’ αυτήν μάρτυρα (άρ. 421, 155 επ. ΚΠΔ), ο οποίος, καίτοι δεν ανευρέθη στις δηλωθείσες από τον ίδιο κατά την προδικασία διευθύνσεις, δεν κλητεύθηκε ως μάρτυρας αγνώστου διαμονής νομοτύπως κατά την διάταξη του άρ. 156 ΚΠΔ, αλλά αντ’ αυτού συντάχθηκαν από τους ανακριτικούς υπαλλήλους απλές βεβαιώσεις περί του ότι ο μάρτυρας δεν εντοπίσθηκε στις ως άνω διευθύνσεις.

Στη μετ’ αναβολή συζήτηση ο εντολέας μας αθωώθηκε ομόφωνα της κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινικά Χρονικά 2016, σελ. 745.
Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΜΟΔ Κατερίνης 45/2009 (έκρηξη - "Υπόθεση φοιτητή με πράσινα παπούτσια")


Κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος ο εντολέας μας φοιτητής που κατηγορήθηκε για τις πράξεις της κατοχής εκρηκτικών υλών, κατασκευής εκρηκτικών βομβών, έκρηξης με χρήση εκρηκτικών υλών, απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξης κοινής ειρήνης, δεδομένου ότι υπήρξαν αντιφατικές καταθέσεις των μαρτύρων αστυνομικών αναφορικά με την ανάμειξή του σε επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης.


Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο νομικό περιοδικό Ποινική Δικαιοσύνη 2012, σελ. 107.
Δείτε την απόφαση εδώ.

 

ΑΠ 1275/2024 (μη εκτέλεση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης στη Γαλλία)


Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την έφεση της Εισαγγελέως Εφετών κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχε αποφανθεί να μην εκτελεστεί το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και να μην εκδοθεί ο Γεωργιανός εντολέας μας στη Γαλλία προς έκτιση ποινής κάθειρξης 10 ετών.
Με την απόφασή του ο Άρειος Πάγος διαπίστωσε ότι οι πράξεις που αφορούσε το ΕΕΣ είχαν τελεστεί εν μέρει στην Ελλάδα και ότι είχε ήδη επιληφθεί αυτών η Ελληνική Δικαιοσύνη. Κατά συνέπεια συνέτρεχαν οι δυνητικοί λόγοι μη εκτέλεσης του άρθρου 12§1 περ. α΄, η΄ του Ν. 3251/2004.

ΣυμβΕφΑθ 136/2024 (απόρριψη αιτήματος έκδοσης στη Ρωσική Ομοσπονδία)


Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε αίτημα έκδοσης στη Ρωσική Ομοσπονδία προς άσκηση ποινικής δίωξης και εκτέλεσης ποινής κάθειρξης 8 ετών, καθώς έκρινε ότι το μεν πρώτο αίτημα προβλήθηκε παντελώς αόριστα και χωρίς να προσδιορίζονται κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο τα εγκλήματα, για τα οποία ζητούνταν η έκδοση, το δε δεύτερο αίτημα γιατί πιθανολογήθηκε ο κίνδυνος απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης εξαιτίας των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί μετά την έναρξη γενικευμένου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

ΣυμβΕφΠειρ 6, 8/2021 (αναβολή εκδίκασης αιτήματος έκδοσης στην Αλβανία - αίρεται κράτηση εκζητουμένου)


Με την υπ' αρ. 6/2021 απόφασή του το Συμβούλιο Εφετών Πειραιώς ανέβαλε την εξέταση αιτήματος έκδοσης της Αλβανίας αναφορικά με κατηγορούμενο για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών μέχρι εκδίκασης της εναντίον του υπόθεσης στην Ελλάδα, καθώς δεν μπορούσε να διακριβωθεί εάν η έκδοσή του αντίκειται στο άρθρο 32 της Συμβάσεως Αρωγής μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας σε συνδυασμό με το άρθρο 438 παρ. 1α παλαιού ΚΠΔ. Στη συνέχεια το Συμβούλιο με την υπ' αρ. 8/2021 συμπληρωματική απόφασή του διέταξε την άρση της κράτησης του εκζητουμένου.

ΣυμβΑΠ 484/2021 (απόρριψη αιτήματος έκδοσης από το Κοσσυφοπέδιο)


Απορρίπτεται αίτημα των αρχών του Κοσσυφοπεδίου για έκδοση Κοσοβάρου υπηκόου, προκειμένου αυτός να δικαστεί εκεί για τα αδικήματα της ένοπλης ληστείας κατά συρροή με το σκεπτικό ότι το Κοσσυφόπέδιο δεν αποτελεί κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο από την Ελλάδα.

Με την απόφαση αυτή ο Άρειος Πάγος ανέτρεψε την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Ναυπλίου, με την οποία είχε κριθεί ότι η Ελλάδα έχει δήθεν προβεί σε de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου μέσω της συμμετοχής της σε επιτροπές της EULEX και της KFOR που εδρεύουν στην Πρίστινα και προώθησης της επικοινωνίας του συγκεκριμένου κράτους με διεθνείς οργανισμούς, άποψη που υιοθετήθηκε και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το Τμήμα ήλθε με την ως άνω ομόφωνη απόφασή του να διατυπώσει ρητά το ότι οι συγκεκριμένες επιλογές ανήκουν στην εκτελεστική εξουσία, οπότε μία τέτοια ερμηνεία θα προσέκρουε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

ΣυμβΑΠ 319/2021 (απόρριψη Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας)


Αναιρείται απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκαν αντιρρήσεις μας κατά αιτήματος Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας από την Πολωνία. Το αίτημα αφορούσε απολογία κατηγορουμένου για υπόθεση επικίνδυνης σωματικής βλάβης προ 23 ετών, η οποία μετετράπη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας ένα μήνα πριν τη συμπλήρωση της 20ετούς παραγραφής. Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι οι πολωνικές αρχές έπρεπε να αποστείλουν το σύνολο της δικογραφίας μεταφρασμένο στα ελληνικά.
Να σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε προτείνει να γίνουν δεκτοί 6 από τους 8 αναιρετικούς λόγους, οι οποίοι αφορούσαν σειρά παραβιάσεων άρθρων της ΕΣΔΑ.
Κατόπιν παραπομπής της υπόθεσης στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, αυτό απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας.


 

ΣυμβΕφΝαυπλ 71/2020 (αναβολή έκδοσης στο Κοσσυφοπέδιο και αίτημα αποστολής συμπληρωματικών στοιχείων)


Το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου ανέβαλε την έκδοση στο Κοσσυφοπέδιο του υπηκόου Κοσόβου που εκζητείται για την τέλεση δώδεκα (12) ένοπλων ληστειών και κρατείται ήδη προσωρινά στις ελληνικές φυλακές για άλλη πράξη, καθώς έκρινε ότι δεν υφίσταται κατ' άρθρο 443 ΚΠΔ ο ακριβής, σαφής και ορισμένος καθορισμός των αξιόποινων πράξεων για τις οποίες ζητείται η έκδοση του εκζητουμένου, συγχρόνως δε δεν αναφέρονται τα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η συμμετοχή του εκζητουμένου στην τέλεση των παραπάνω αδικημάτων (π.χ. ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων, καταθέσεις μαρτύρων, αναγνώριση από θύματα, έγγραφα κλπ), ώστε να δικαιολογείται η ύπαρξη στο πρόσωπό του ενδείξεων ενοχής.
Ενόψει των ελλείψεων αυτών ζητούνται συμπληρωματικές πληροφορίες από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

 

ΣυμβΕφΘεσ 208/2018


Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αρνήθηκε την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδώσει η Εισαγγελία Αμβούργου Γερμανίας, προκειμένου να συλληφθεί και παραδοθεί ημεδαπός στις γερμανικές αρχές προκειμένου να εκτίσει την ποινή φυλάκισης 6 ετών που του είχε επιβληθεί για εμπορία μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και ταυτόχρονα διέταξε την εκτέλεση της ποινής του στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς και σωφρονιστικούς νόμους.



ΣυμβΕφΒορΑιγ 5/2015


Το Συμβούλιο Εφετών Βορείου Αιγαίου εξέτασε τη νομιμότητα ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Βελγίου κατά ημεδαπού που είχε καταδικαστεί στις Βρυξέλλες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και εισαγωγή 282 κιλών κοκαΐνης σε φυλάκιση 5 ετών. Ο Προεδρεύων μειοψήφησε, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης καθότι η βελγική απόφαση δεν είχε καταστεί τελεσίδικη και συνεπώς δεν συντρέχει νόμιμη περίπτωση να εκτελεστεί το ένδικο ένταλμα και να παραδοθεί ο εκζητούμενος στις Βελγικές Αρχές, δεδομένου ότι η σύλληψή του είναι αυθαίρετη και προσβάλλει ευθέως τον πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας του, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορούμενου, το οποίο ισχύει μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, τα οποία προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.

Το Συμβούλιο αρνήθηκε την εκτέλεση του ενδίκου εντάλματος και την παράδοση του εκζητουμένου στις βελγικές αρχές και ταυτόχρονα διέταξε την εκτέλεση της ποινής του στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς και σωφρονιστικούς νόμους.

ΣυμβΕφΛαμ 2/2016

Το Συμβούλιο αρνήθηκε την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος του Βελγίου κατ' εφαρμογή της αρχής ne bis in idem, δεδομένου ότι ο εκζητούμενος είχε ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης στις ελληνικές φυλακές σε εκτέλεση της ίδιας απόφασης.

ΣυμβΕφΠειρ 6/2013


Το Συμβούλιο Εφετών Πειραιώς ανέβαλε την παράδοση του εκζητουμένου ημεδαπού υπηκόου στις αρμόδιες αλλοδαπές Δικαστικές Αρχές μέχρι πέρατος στην Ελλάδα της σε βάρος του ποινικής διαδικασίας και αντικατέστησε την προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους.

ΣυμβΕφΒορΑιγ 1/2013


Το Συμβούλιο Εφετών Βορείου Αιγαίου ανέβαλε την παράδοση του εκζητουμένου ημεδαπού υπηκόου στις αρμόδιες αλλοδαπές Δικαστικές Αρχές μέχρι πέρατος στην Ελλάδα της σε βάρος του ποινικής διαδικασίας και αντικατέστησε την προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους.


Έκδοση στις ΗΠΑ για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών – διάταξη ασφαλιστικών μέτρων από το ΕΔΔΑ λόγω κινδύνου παραβίασης του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ – Εφαρμογή του Κανόνα 39


Σε υπόθεση C. κατά Ελλάδας που αφορούσε προσφυγή κατά αιτήματος έκδοσης αλλοδαπού εντολέα μας από τις ΗΠΑ, προκειμένου αυτός να δικαστεί για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών, το ΕΔΔΑ διέταξε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που απαγόρευαν την έκδοσή του. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε διασφαλίσει αφενός ότι η ποινή ισόβιας κάθειρξης που ενδεχομένως επιβαλλόταν θα μπορούσε να επανεξετασθεί στο μέλλον ή θα μπορούσε ο κατάδικος να θεμελιώσει δικαίωμα υφ’ όρον απόλυσης, αφετέρου ότι αυτός θα ετύγχανε εντός των αμερικανικών φυλακών της αναγκαίας ιατρικής περίθαλψης δεδομένης της επιβεβαρυμένης κατάστασης της υγείας του.


 

Καταδίκη για παραβίαση άρθρου 8 ΕΣΔΑ λόγω επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων σε κρατούμενο που αρνήθηκε τη διενέργεια πρωκτικών ελέγχων


Με την απόφασή του στην υπόθεση Συριανός κατά Ελλάδας (απόφαση της 07.10.2021) το ΕΔΔΑ ήλθε να κυρώσει την πρακτική επιβολής πειθαρχικών ποινών λόγω άρνησης πρωκτικού ελέγχου σε κρατουμένους. Ο εντολέας μας αρνήθηκε το 2012, όντας κρατούμενος στις φυλακές Νιγρίτας, για λόγους αξιοπρέπειας τη διενέργεια των εξευτελιστικών πρωκτικών ελέγχων, καθώς οι πράξεις, για τις οποίες κατηγορούνταν, καμία σχέση δεν είχαν με ναρκωτικές ουσίες. Οι διαδοχικές πειθαρχικές ποινές που του επιβλήθηκαν είχαν ως μοναδικό σκοπό να κάμψουν την αντίστασή του.
Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται μέχρι και σήμερα σε σωφρονιστικά καταστήματα υπό το πρόσχημα της αποτροπής εισαγωγής ναρκωτικών, ακόμη και σε κρατούμενους που καμία σχέση δεν έχουν με αυτές.
Για άλλη μια φορά ο κόσμος των ελληνικών φυλακών καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για «πρακτικές μη αναγκαίες σε μία δημοκρατική κοινωνία».


Δικαιώματα κρατουμένων-συνθήκες κράτησης:


Οι συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές αποτελούν μόνιμη αιτία πολλαπλών καταδικών της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ενδεικτικά στην υπόθεση Κ. κατά Ελλάδας (απόφαση της 20.10.2015 - φιλικός διακανονισμός) το Δικαστήριο αντιμετώπισε ζητήματα συνθηκών κράτησης σε φυλακή και σε αστυνομικό τμήμα.
Δυστυχώς η μέχρι σήμερα στάση της Ελλάδας επί του ζητήματος μας κάνει επιφυλακτικούς απέναντι στη νομοθετική πρωτοβουλία που προβλέπει την εισαγωγή εθνικού ένδικου βοηθήματος για αποζημίωση των κρατουμένων, αφού φοβούμαστε ότι για άλλη μια φορά γίνεται προσπάθεια μείωσης των καταδικών της χώρας στο ΕΔΔΑ, αντί να επιχειρείται η προαγματική βελτίωση των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές.

Εφαρμογή ενταλμάτων σύλληψης και υπέρβαση χρόνου προσωρινής κράτησης:


Στην υπόθεση Φ. κατά Ελλάδας (απόφαση της 27.01.2015 - φιλικός διακανονισμός) το Δικαστήριο αντιμετώπισε περιπτώσεις έκτισης διαδοχικών χρόνων προσωρινής κράτησης καθ' υπέρβαση του 18μηνου.
Αντίστοιχη έκβαση υπήρξε και στην υπόθεση Σ. κατά Ελλάδας που είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα σε περίπτωση υπόδικου για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση που κρατήθηκε προσωρινά πάνω από τα ανώτατα όρια που προβλέπονται στο Σύνταγμα. Η Ελλάδα έχει ήδη προτείνει φιλικό διακανονισμό.

Υπερβολική διάρκεια ποινικής δίκης:


Οι προσφυγές μας για υπέρβαση του εύλογου χρόνου ποινικής δίκης έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε καταδίκες της Ελλάδας με πιο πρόσφατες τις Π. κατά Ελλάδας (απόφαση της 21 Νοεμβρίου 2019 - μοναδική μετά την εφαρμογή του Ν. 4239/2014), Χ. και λοιποί κατά Ελλάδας (αρ. προσφ. 69204/17 - φιλικός διακανονισμός), Ε. και λοιποί κατά Ελλάδας (αρ. προσφ. 38738/17 - φιλικός διακανονισμός).