ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΦΕΣΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 187 ΠΚ!

Με την πολύ ενδιαφέρουσα υπ’ αρ. 2937/2022 απόφασή του, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση εντολέα μας, παρότι αυτός καταδικάστηκε για την πλημμεληματική παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (συμμορία).

Με την απόφαση αυτή η νέα προβληματική διάταξη του άρθρου 187§6 ΠΚ δέχεται μία πρώτη ρωγμή τη στιγμή που ο δικηγορικός κόσμος της χώρας συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του για την κατάργησή της που έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο!

Το Εφετείο Αθηνών ήρθε να ερμηνεύσει υπό το φως της ΕΣΔΑ τη νέα παράγραφο 6 του άρθρου 187 ΠΚ, όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα δυνάμει του άρθρου 72§2 Ν.4908/2022 (ΦΕΚ Α` 52/11.03.2022), με την οποία θεσμοθετήθηκε, μεταξύ άλλων, η μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση σε περιπτώσεις καταδίκης του κατηγορουμένου για μία εκ των πράξεων του άρθρου 187 ΠΚ.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την επιχειρηματολογία μας ότι η νέα διάταξη του άρθρου 187§6 ΠΚ είναι εξόχως προβληματική, ως αντιβαίνουσα στην αρχή της απαγόρευσης της αναδρομικότητας δυσμενέστερης διάταξης, καθώς φαίνεται να εισάγει με αναδρομική ισχύ την -οιονεί δικονομικού χαρακτήρα, στην πραγματικότητα όμως ουσιαστικού χαρακτήρα- πρόβλεψη απαγόρευσης χορήγησης ανασταλτικού χαρακτήρα στην τυχόν ασκηθείσα έφεση ακόμη και για εκκρεμείς δίκες.

Βλ. αναλυτικό άρθρο στο dikastiko.gr