ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: ΤΟ ΕΔΔΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/280044_ypsisto-agatho-i-zoi-gia-edda

https://www.kathimerini.gr/society/561253594/prosfygi-kratoymenoy-me-sovari-astheneia-sto-eyropaiko-dikastirio/

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αντέδρασε άμεσα σε προσφυγή εντολέα μας-υποδίκου στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, ο οποίος πάσχει από μία σπάνια μορφή αναιμίας, αιμομεταγγίζεται κάθε εβδομάδα και χρειάζεται άμεσα μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου αποστείλαμε στο ΕΔΔΑ την προσφυγή του εν λόγω κρατουμένου, η οποία αφορούσε παραβιάσεις των άρθρων 2 (δικαίωμα στη ζωή), 3 (απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση), 6 (δίκαιη δίκη) και 13 (έλλειψη αποτελεσματικού ενδίκου μέσου), συνοδευόμενη από αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων. Η προσφυγή επιδόθηκε στο Στρασβούργο το πρωί της Πέμπτης, 28 Ιανουαρίου.

 Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου το Δικαστήριο του Στρασβούργου αποφάσισε να εφαρμόσει το άρθρο 41 του Κανονισμού που περιλαμβάνει την εξέταση μίας προσφυγής κατά απόλυτη προτεραιότητα και κοινοποίησε την υπόθεση στην ελληνική κυβέρνηση (υπόθεση U.M. κατά Ελλάδας, αριθμός προσφυγής 6482/21). Το ΕΔΔΑ ζήτησε από την Ελλάδα να δώσει πλήρεις εξηγήσεις σχετικά με το αν έχει προγραμματιστεί η μεταμόσχευση του κρατουμένου και το ποιες κινήσεις έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, δίνοντάς της παράλληλα προθεσμία να απαντήσει μέχρι την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου.

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου και καθώς είχαμε αποστείλει συμπληρωματικά έγγραφα σχετικά με την επιδείνωση της υγείας του εντολέα μας, δόθηκε και στις δύο πλευρές προθεσμία μέχρι σήμερα, Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, προκειμένου να υποβάλουμε τις παρατηρήσεις μας.

Η αστραπιαία αυτή αντίδραση του ΕΔΔΑ είναι ενδεικτική της διαφορετικής στάθμισης του δικαιώματος στη ζωή από την ελληνική και διεθνή δικαιοσύνη.