ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΔΑ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΛΟΓΩ ΑΡΝΗΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΠΡΩΚΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Με την απόφασή του στην υπόθεση Συριανός κατά Ελλάδας το ΕΔΔΑ ήλθε να κυρώσει την πρακτική επιβολής πειθαρχικών ποινών λόγω άρνησης πρωκτικού ελέγχου σε κρατουμένους. Ο εντολέας μας αρνήθηκε το 2012, όντας κρατούμενος στις φυλακές Νιγρίτας, για λόγους αξιοπρέπειας τη διενέργεια των εξευτελιστικών πρωκτικών ελέγχων, καθώς οι πράξεις, για τις οποίες κατηγορούνταν, καμία σχέση δεν είχαν με ναρκωτικές ουσίες. Οι διαδοχικές πειθαρχικές ποινές που του επιβλήθηκαν είχαν ως μοναδικό σκοπό να κάμψουν την αντίστασή του.

Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται μέχρι και σήμερα σε σωφρονιστικά καταστήματα υπό το πρόσχημα της αποτροπής εισαγωγής ναρκωτικών, ακόμη και σε κρατούμενους που καμία σχέση δεν έχουν με αυτές.

Για άλλη μια φορά ο κόσμος των ελληνικών φυλακών καταδικάζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για «πρακτικές μη αναγκαίες σε μία δημοκρατική κοινωνία».

 

“Κόκκινη κάρτα” στην Ελλάδα από το ΕΔΔΑ: Κρατούμενος αρνήθηκε σωματικό- πρωκτικό έλεγχο – Του επιβλήθηκαν περιττές και χωρίς επαρκή λόγο κυρώσεις