ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΝΔΙΚΟ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Το γραφείο μας εκφράζει τις επιφυλάξεις του αναφορικά με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής από διακομματική επιτροπή και αφορά την εναρμόνιση της νομοθεσίας της χώρας μας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και προβλέπει τη θέσπιση ειδικού ένδικου μέσου για τις συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/6486605/nomos-gia-symmorfosi-tis-elladas-me-tis-apofaseis-toy-dikastirioy-dikaiomaton-toy-anthropoy

Ενώ αναγνωρίζεται η ύπαρξη ενός «συστημικού προβλήματος» που αφορά τις συνθήκες κράτησης και οδηγεί σε έκδοση επανειλημμένων καταδικαστικών αποφάσεων κατά της Ελλάδας ενώπιον του ΕΔΔΑ, φοβούμαστε ότι το προτεινόμενο ειδικό ένδικο μέσο ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων (παρ. 22 επ. συνημμένης αιτιολογικής έκθεσης) θα έρθει απλώς να συγκαλύψει το πρόβλημα και να οδηγήσει σε δραστική μείωση των καταδικών με “συμμάχους” αφενός την αύξηση της δικαστικής δαπάνης για τους κρατουμένους που θα επιθυμούν να προσφύγουν, και αφετέρου τις αναμενόμενες απορρίψεις των προσφυγών από τα εθνικά δικαστήρια με διάφορες αιτιολογήσεις.

Καθώς δεν μας αρέσει η ατεκμηρίωτη κινδυνολογία, θυμίζουμε ότι με τον αντίστοιχο Ν. 4239/2014 που προέβλεπε εισαγωγή ειδικού ενδίκου μέσου για την υπέρβαση του εύλογου χρόνου δίκης ενώπιον των ποινικών και αστικών δικαστηρίων (η άλλη συνήθης αιτία καταδικών της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ), η δικαστική πρακτική δημιούργησε τόσα προσκόμματα που ουσιαστικά το κατήργησε de facto, σταματώντας παράλληλα και τις σχετικές καταδίκες της Ελλάδας ενώπιον του ΕΔΔΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2014 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία δημοσιευμένη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που να επιδικάζει αποζημίωση.

Δυστυχώς η αντίληψη για τους εξαθλιωμένους των ελληνικών φυλακών περιλαμβάνει -διακομματικά- εξαφάνιση των καταδικών, εξαφάνιση των αποζημιώσεων, ψευδεπίγραφη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, αλλά διατήρηση των ίδιων άθλιων συνθηκών κράτησης.

Ελπίζουμε από καρδιάς να μας διαψεύσει τόσο η νομολογία που θα δημιουργηθεί, όσο και η κυβερνητική πολιτική για τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Θα επανέλθουμε.

Αιτιολογική έκθεση σχεδίου νόμου για ένδικο βοήθημα συνθήκες κράτησης