ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ “ΑΠΑΤΣΙ” ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΛΛΗ

Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από τη δολοφονία του Βαγγέλη Πάλλη, ενός ανθρώπου που άφησε το δικό του στίγμα στις ελληνικές φυλακές. Χωρίς να προβαίνουμε σε αγιογραφίες ούτε να εγκωμιάζουμε συμπεριφορές, νιώθουμε την ανάγκη να στείλουμε το δικό μας αντίο σε έναν κρατούμενο που δεν υπέμεινε μοιρολατρικά τις άθλιες συνθήκες και συμπεριφορές που κυριαρχούν στο σωφρονιστικό σύστημα, αλλά αγωνίστηκε ενάντια σε αυτές με συνέπεια και αξιοπρέπεια.

Έτυχε να συνδράμουμε νομικά τον Βαγγέλη Πάλλη τη διετία 2007-2008 στις πειθαρχικές του περιπέτειες που ακολούθησαν την εξέγερση στις φυλακές Μαλανδρίνου, αλλά και στους αγώνες του για βελτίωση των συνθηκών κράτησης σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα που μετήχθη αργότερα. Από το φάκελό του παραθέτουμε κάποια ντοκουμέντα ενδεικτικά του ευθύ και περήφανου χαρακτήρα του.

Στη συνέχεια, ερχόμενος για να μπει στην πτέρυγα ο κρατούμενος κ. Δημητράκης ρωτήθηκε από τον κρατούμενο κ. Πάλλη «σε χτύπησε;». Χωρίς να δοθεί καμία απάντηση από τον κ. Δημητράκη, ο κ. Πάλλης έσπασε με την μαγκούρα του, την οποία κρατούσε, την κάμερα μέσα στο κελί. Στη συνέχεια έσπαζε όλα τα παράθυρα με μανία φωνάζοντας «ό,τι σπάω θα τα χρεωθώ εγώ». Προσπάθησα να τον καθησυχάσω, αλλά ήταν μάταιο. Στον κρατούμενο κ. Δημητράκη δεν του άνοιξα την πόρτα για να μπει στην πτέρυγά του γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν μαζευτεί όλοι οι κρατούμενοι (…) Ξαφνικά στην αλβανική γλώσσα νομίζω, η πτέρυγα μιλούσε από τα κάγκελα στις διπλανές πτέρυγες, σαν να ήταν προσχεδιασμένο για εξέγερση. Ο αρχιφύλακας σε κατάλληλη χρονική στιγμή κλείνει την πόρτα 21. Ο κρατούμενος κ. Πάλλης παραμένει χωρισμένος στο ισόγειο. Είχαν αρχίσει να μαζεύουν στρώματα και να τα τοποθετούν μπροστά από το κάγκελο και να δένουν τις πόρτες ώστε να μένουν ανοιχτές…

(αναφορά του σωφρονιστικού υπαλλήλου για την εξέγερση του Μαλανδρίνου)

 

Ο ίδιος ο Βαγγέλης λακωνικά ενημέρωνε τις αρχές για τις δικές του απόψεις σχετικά με την εξέγερση και τις δύο πειθαρχικές διώξεις που του ασκήθηκαν σχετικά με τη «στάση-εξέγερση του Μαλανδρίνου, την άνοδο στις ταράτσες, το άνοιγμα των καταπακτών διαφυγής, την καταστροφή της κάμερας και την απόκτηση του ελέγχου της φυλακής»:

                                                                                                                                                                                     Δικαστική Φυλακή Χίου
                                                                                                                                                                                     Αριθ. Πρωτ. 4448
                                                                                                                                                                                     Ελήφθη 19-07-07

ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ Ν. 2776 ΤΟΥ 99  ΑΡΘΡΟ 68 ΩΣ ΝΟΜΙΜΗ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΩ ΔΕΝ ΔΙΚΑΣΤΩ ΔΕΚΑΡΑ ΔΕΝ ΔΙΝΩ.

Ο ΑΙΤΩΝ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΛΗΣ

                                                                                                                                                                                      Δικαστική Φυλακή Χίου
                                                                                                                                                                                      Αριθ. Πρωτ. 4451
                                                                                                                                                                                       Ελήφθη 20-07-07

ΤΟ ΑΡΘΡΟ 71 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3 ΤΟΥ 2776/99 ΑΠΑΝΤΑ ΠΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕ ΚΑΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΣΤΙΣ 23/04/07 ΣΤΟ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ.

ΔΕΝ ΕΣΠΑΣΑ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ, ΓΚΡΕΜΙΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΕΣ-ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΛΗΣ

 

Για την ιστορία, με τις υπ’ αριθμ. 16/2007 και 17/2007 αποφάσεις του, το Πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών Χίου, όπου μετήχθη στη συνέχεια, απέρριψε τον ισχυρισμό μας περί απαραδέκτου της πειθαρχικής δίωξης λόγω παρέλευσης μεγαλύτερων διαστημάτων από τα προβλεπόμενα στον Σωφρονιστικό Κώδικα, δέχθηκε αυτόν όμως κατ’ ουσίαν κρίνοντας τον Βαγγέλη ένοχο, αλλά χωρίς την επιβολή πειθαρχικής ποινής, επειδή «η τυχόν επιβληθησόμενη πειθαρχική ποινή χάνει -εν πολλοίς τουλάχιστον- την ηθική και σωφρονιστική νομιμοποίησή της, αφού η εμφιλοχώρηση πολλού χρόνου καταλύει την υπάρχουσα στη συνείδηση του ελεγχομένου στενή σύνδεση αιτίου-αιτιατού, δηλαδή παραπτώματος-άμεσης τιμωρίας».

Αντίο Βαγγέλη, εσύ δεν περίμενες τα συμβούλια για να απονομιμοποιήσεις την ηθική του σωφρονισμού. Το έκανες πρώτος.