ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Με μία νέα απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έρχεται να δικαιώσει πολίτη που υπέστη αδικαιολόγητη αστυνομική βία, επιδικάζοντάς της χρηματική ικανοποίηση ύψους € 15.000!

Λίγες μέρες μόνο μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην υπόθεση Γ. Καυκά (βλ. εδώ), το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αρ. 4559/2021 απόφασή του δικαιώνει την Ιωάννα Μανούσακα, διευθύντρια παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και κάτοικο των Εξαρχείων, η οποία στις 05.05.2010 δέχθηκε απρόκλητη και αναίτια εισβολή εντός της πολυκατοικίας της από πέντε άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ, οι οποίοι έσπασαν όλα τα τζάμια της κεντρικής εισόδου, χτύπησαν την ίδια σοβαρά στο πρόσωπο και στο χέρι και επιχείρησαν να εισέλθουν στο διαμέρισμά της, χτυπώντας την πόρτα με γκλομπ.

Η πειθαρχική διαδικασία επέβαλε στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς πρόστιμα από € 30 έως € 60, ενώ τα ποινικά δικαστήρια σκανδαλωδώς τους απήλλαξαν από το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ στη συνέχεια μετέτρεψαν τη σε βάρος της παθούσας παραβίαση οικιακού ασύλου σε υπαναχώρηση από απόπειρα (sic!) του σχετικού αδικήματος και την απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε απλή, παραγράφοντάς τη.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει με την απόφασή του ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ έδρασαν παρανόμως, καθώς «για την ενέργειά τους αυτή, δεν είχαν λάβει οποιαδήποτε σχετική εντολή, ούτε είχαν ενημερώσει το R/T Kέντρο της Άμεσης Δράσης, ούτε η ενέργειά αυτή επιβλήθηκε από οποιοδήποτε επιτακτικό υπηρεσιακό καθήκον ή άλλο νόμιμο λόγο…», ότι «κατά την παράνομη αυτή είσοδό τους στην ανωτέρω πολυκατοικία, προκάλεσαν, εκτός από υλικές ζημιές στην κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας και στο ισόγειο διαμέρισμα της ενάγουσας, σοβαρές σωματικές βλάβες στο πρόσωπο και το δεξί βραχίονα της ενάγουσας, με τη χρήση αστυνομικής ράβδου (γκλομπ)» και ότι «…η βίαιη αυτή ενέργεια σε βάρος της ενάγουσας από κανένα στοιχείο της δικογραφίας, δεν προκύπτει ότι, επιβαλλόταν, ως η μόνη και απολύτως αναγκαία ενέργεια, για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου…».

Με τη νέα αυτή απόφαση, η διοικητική δικαιοσύνη φαίνεται να δίνει ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της απρόκλητης και αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας, αναδεικνύοντας παράλληλα όμως για άλλη μια φορά τα σαφή ελλείμματα της ποινικής δικαιοσύνης και των αρμοδίων πειθαρχικών αρχών κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης.

ΕΓΡΑΨΑΝ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

THE PRESS PROJECT

H ΑΥΓΗ

TVXS.GR